SIMONA projekat – Radionica radne grupe za uzorkovanje sedimenata, Zagreb, 18. – 19. juli 2019.

Članovi tima projekta SIMONA i radne grupe za uzorkovanje, učestvovali su na radionici koju je organizovao Hrvatski geološki institut (HGI-CGS vodeći partner za uzorkovanje i laboratoriju) u periodu od 18. do 19. jula 2019. godine u Zagrebu.

Glavni cilj radionice bio je naći odgovarajuće odgovore i rješenja vezanih za problem metodologije uzorkovanja rječnih i potočnih sedimenata. Radionica je bila dio projekta SIMONA, Radni paket 4. Radionici su prisustvovali članovi radne grupe za uzorkovanje, 28 učesnika iz partnerskih institucija projekta, kao i gost profesor Wensheng Yao iz Kine, koji je ujedno i član UNESCO-vog Međunarodnog centra za geohemiju globalnih razmjera (ICGG).

Prof. Yao je održao prezentaciju o metodologiji uzorkovanja u Kini. Njegovo izlaganje održano je putem Skype-a. Tokom radionice održane su brojne konstruktivne rasprave, čime su riješeni brojni problemi vezani uz temu radionice. Diskutovalo se o metodologiji uzorkovanja, a glavne teme rasprave bile su: odabir mjesta uzorkovanja, učestalost uzorkovanja, dubina uzorkovanja, zapremina uzorkovanja, oprema za uzorkovanje i mnoge druge teme. Radionica je bila značajno istraživačko i naučno iskustvo za sve učesnike.